PREGUNTES FREQÜENTS

Contractació:

Signarem algun contracte?

Sí que el signem per garantir que tindreu tot allò pel que pagueu. En el contracte es detalla el(s) servei(s) contractat(s), l’import i tota la informació referent al dia B: hora i lloc casa nuvi, hora i lloc casa núvia, hora i lloc cerimònia, etc. El contracte és un model redactat per la Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya (UPIFC – Sindicat de la Imatge).

Què hem de fer per reservar la data?

En quan signem el contracte i entregueu una paga i senyal la data queda reservada per vosaltres.

Si vivim lluny de Barcelona, com fem per reunir-nos i contractar-te?

Avui en dia amb internet i Skype podem arreglar-ho fàcilment.

Fas reportatges fora de Barcelona?

I tant que sí! Estic disponible per viatjar allà on sigui que us caseu. M’agrada descobrir llocs nous.

Com van els pagaments?

El primer pagament, el de la paga i senyal per reservar la data és del 40% de l’import total. Un segon pagament del 30% el dia del casament i l’import restant (30%) ho pagueu quan us lliuro el reportatge o el material contractat.

Els desplaçaments estan inclosos en el preu?

Dintre de Catalunya sí. Fora de Catalunya cal afegir desplaçament, i també allotjament i dietes si calen.

Pots fer algun ajust en els preus?

Sí, en cas que contracteu dos serveis o més, puc ajustar-vos el preu en funció del que finalment contracteu.

Quina experiència tens en fer reportatges de casaments?

Fa més de quinze anys vaig començar amb els amics i familiars que es casaven, fent fotos en analògic! I des de llavors ja no he deixat de fer-ho, dedicant-m’hi de manera professional.

Fas algun altre tipus de fotografia a més de casaments?

Em dedico especialment a fer reportatges de casaments, de parelles, embarassades, nens i retrat familiar en general. També faig reportatges d’empresa (presentacions, lliurament de premis, ponències, etc.).

Al principi de la meva carrera professional, vaig fer reportatges de moda i books per models i també bodegons de producte per publicitat i industrial. Mostres de tot això i d’alguns projectes personals meus podeu veure’ls a www.benetfotografia.com (en construcció!).

El dia del casament:

Qui vindrà a fer les fotografies?

Jo seré el fotògraf doncs és a mi a qui contracteu. Si per algun motiu major (accident, malaltia greu…) no pogués venir personalment, us garanteixo un fotògraf suplent que professionalment és una mena de clon meu. Però us he de dir que a dia d’avui això mai ha calgut.

Portes algun assistent?

Segons les característiques del casament sí i sense cap càrrec addicional.

Pots portar un segon fotògraf?

Sí. Per 300 € més podeu contractar una segona càmera. Això permet tenir diferents plans i angles d’un mateix moment, o donar una cobertura més gran de tot el que passi. Amb aquest servei el reportatge final te unes 200 fotografies més.

Posar o no posar? (la gran qüestió!)

A mi m’agrada fotografiar tot allò que vaig veient: les mirades, les abraçades, els riures, les llàgrimes emocionades, els detalls… sense intervenir-hi. També hi ha moments en que m’agrada fer alguna foto dels nuvis sols en algun racó, en un “semi-posat”, com una foto robada. Un d’aquests moments és desprès de la cerimònia, als jardins. Però no m’interessen aquells posats estàtics i cursis, sinó el que anomeno ‘posats dinàmics’, que és posar-vos en una situació i deixar que vosaltres feu al vostre aire. Però això és com vosaltres vulgueu. De totes maneres, per poc que es pugui, m’agrada sempre fer una fotografia de tota la família i els amics junts.

Quant dura la sessió de fotos en exteriors? (el jardins)

Normalment uns vint minuts perquè l’important és que pugueu passar el màxim de temps amb els vostres convidats. Però si el timing ho permet i vosaltres voleu podem estar-nos més temps.

Quan i on fas la sessió de fotografies exteriors?

Normalment desprès de la cerimònia i allà on vulgueu. Podem fer-les als jardins del restaurant o a algun altre lloc que us agradi. El que sí que us recomano és que no sigui gaire lluny si no voleu invertir massa temps en anar amunt i avall. Entenc que el que desitgeu és estar amb els vostres convidats i no donant voltes en cotxe amb el fotògraf!

Què passa si se t'espatlla la càmara?

Porto l’equip per duplicat!

Quin equip portes?

Porto dues càmeres reflex Nikon, una D700 i una D600, més varies lents de focal fixe i variable (zoom); flaix Nikon SB-900 i un Metz de recanvi (encara que procuro no utilitza-los massa!); trípode, monopeu, bateries, targetes de memòria… Tot controlat!

També disposo d’un kit de flaixos d’estudi portàtils per alguna ocasió especial.

Vens fotografies als convidats?

No, la meva atenció està totalment centrada en fer fotografies de tot allò que passa.

Fas més d'un casament per dia?

No. Un casament complert, des de casa del nuvi fins la festa dura unes deu hores de treball intens!

Has de menjar amb nosaltres?

Per suposat no és obligatori que em convideu a menjar. Si m’aviseu puc portar-me un parell d’entrepans i aigua per reposar energies. Sí que és important que mentre mengeu pugui aprofitar per seure, menjar i descansar una mica per poder continuar al 100%, però sense perdre-us de vista i no gaire lluny. No em vull perdre cap sorpresa o broma o el que sigui que pugui passar d’interessant.

Els serveis:

Quantes fotografies fas?

En un casament complert puc arribar a fer més de mil fotos. D’aquestes acabo triant entre 500 i 700 fotos, que són les que retoco una per una amb molt de mimo. El número de fotografies resultants depèn sobre tot de la durada del casament, la quantitat de coses que succeeixen i del nombre de convidats.

En quin format tires les fotos?

Sempre treballo en RAW (.nef) i entrego les fotografies en jpg de màxima qualitat, sense marques de cap mena.

Color o Blanc i Negre?

Jo disparo tot en color tenint en compte que amb la fotografia digital qualsevol foto que desitgeu es pot passar a BiN.

Cal fer pre-boda?

Per descomptat no és obligatori. De totes maneres jo us ho recomano per a que ens coneguem una mica millor abans del casament, per a que us acostumeu a la càmara, per trencar el gel, especialment si a algú de vosaltres és tímid i li costa deixar-se retratar. És una manera de que arribi el dia B i ja aneu una mica rodats i a més a més també podeu aprofitar alguna fotografia per fer el save-the-date.

Quan i on es fa el reportatge pre-boda?

Unes setmanes o mesos abans del casament allà on preferiu: al camp o a la platja, de carrer… i sense cerimònies!

Què és el save-the-date?

Una manera anglosaxona d’avisar als vostres convidats que es reservin el dia del vostre casament. No és ben bé la invitació en sí, però quasi! Sovint es fa enviant una fotografia de vosaltres dos informant de la data de l’esdeveniment. Un exemple.

Quin és el termini d'entrega de les fotografies?

Per veure la selecció de fotografies a la meva web: entre 1 i 3 setmanes.

Per la sessió pre-boda: entre 2 i 4 setmanes màxim.

Pel reportatge complert: entre 3 i 5 setmanes.

És obligatori fer l' àlbum?

No. Amb els arxius que us entrego us el podeu fer vosaltres mateixos, o imprimir les fotos per separat, fer pòsters… El que vulgueu!

Podem escollir les fotografies que s'inclouen a l' àlbum?

I tant que sí! De fet prefereixo que sigueu vosaltres qui feu la tria. Qui millor que vosaltres per decidir les fotos que més us agraden?

Quantes fotos caben en un àlbum?

Això depèn de les mides de l’àlbum i de la quantitat de pàgines que contingui. Segons el tipus d’àlbum que vulgueu jo us orientaré. Per exemple, per un àlbum de 35x35cm de seixanta pàgines us diria d’escollir unes 90 i d’aquestes que em digueu quines són les deu que més us agraden per destacar-les.

Quin estil d'àlbum tens?

Senzill i sobri, on destaquin les fotografies. Si busqueu efectes de difuminats de color i fosos, transparències on aparegueu multiplicats, rams acolorits sobre fons en BiN o altres per l’estil… no és el que trobareu en els meus àlbums. Un exemple.

Quin és el termini d'entrega de l'àlbum?

Normalment entre 2 i 4 mesos depenent de l’època de l’any i depenent sobretot de vosaltres: de quant tardeu en escollir les fotos i de, una vegada us hagi passat les pàgines pel vostre OK, si s’ha de fer algun canvi. A partir de que em doneu l’OK final, el procés de laboratori i d’enquadernació triga uns quinze dies